неділю, 16 грудня 2018 р.

Тор. Скандинавська міфологія

Тор - рудоволосий та рудобородий бог грому та блискавки в германській та скандинавській міфології, син Одіна та (тричінародженої) Богині Землі Йорд. В той час як Одін був богом аристократії, Тор є головним чином богом простих людей та часто бере сторону смертних супроти інших богів. Тор є героєм людського роду, захищаючи його від ворогів, хоча він й програв змагання в силі старій жінці Еллі («похилий вік»). Під час Раґнарьоку Тор вб'є змія Йормунґанда, та загине сам від його отрути. Палац Тора це Більскірнір у Трудгеймі.
Тор часто згадується в "Едді" Сноррі Стурлусона, де його сутички з велетнями є головними історіями. Сноррі зображає Тора як прямого бога, не обов'язково наймудрішого чи найрозумнішого серед богів, наприклад, таємничий Утґарда-Локі з його магічними закляттями його часто дурить.
Його дружиною є Сіф, про яку мало що відомо окрім того, що вона має золоте волосся, виготовлене для неї гномами після того, як Локі відрізав його. Від Ярнсакси Тор має двох синів Маґні та Моді , від Сіф він має дочку Труд. Він також має прийомного сина Улль, сина Сіф.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Фотосесія

Фотографії робіт різного розміру, виготовлених в різний час. Матеріал - переважно липа (одна робота виготовлена з шовковиці). Покриття - спи...